Blog

Fordomme er ikke så ringe endda

fordomme ikke saa ringe

Når vores hjerne registrerer noget nyt, skaber den et provisorisk billede eller begreb på det der opleves. Den analyserer og undersøger af gode grunde aldrig tingene helt færdig, men kommer med en midlertidig dom om, hvad det mon kan være. Det er en for-dom. Denne dom er hjernes forsøg på at gøre den komplekse verden forståelig for det enkelte menneske. Hvis vi skulle vide alt og undersøge alt, ville vi få problemer med at håndtere de store datamængder.

Så der er altså ikke noget galt med fordomme, men det er måden vi efterfølgende håndtere disse fordomme, der kan være lidt problematisk. Hvis vi efterfølgende behandler vores for-domme som faktuel viden, opstår der helt sikkert problemer. Hvis vi ikke er villige til at sætte disse fordomme i spil, får vi problemer. Peter Senge sagde engang i 80érne, at vi for at kunne lære noget nyt, skal være villig til at sætte vores nuværende billede af virkeligheden i spil.
Hvis du tror, du ved alt, - så ved du faktisk ingen ting. Som menneske skal vi være villig til at acceptere, at det vi ved, faktisk kun er en midlertidig viden, som hver dag bør udfordres.  Vores fordomme er overskrifter og udpluk fra en kompleks omverden, som slet ikke lader sig forstå i fællesskab. Vi skaber hver især vores egen virkelighed, på baggrund af den opvækst og den erfaring vi har med livet.
Med andre ord ville vi ikke være i stand til at kommunikere eller forstå, hvis vi ikke havde dette værktøj, der hedder at danne fordomme og begreber om det vi oplever.
Hvordan behandler du dine fordomme?

 

Abonnér på nye blogindlæg


Når du har trykket på "Tilmeld" knappen, vil du få en aktiveringsmail fra feed2email.net (desværre på engelsk), som du bare skal sende tilbage (svar/reply) og du vil fremover få de nyeste blogindlæg på mail. Hvis du har problemer kan du sende en mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..