Blog

Hvad er det den gode leder gør

gode leder

Hvad er det den gode leder gør, og hvad er kendetegnene på den mindre gode leder?  
Heldigvis er det relativt indlysende, hvilke kendetegn de fleste af os kan få øje på ved en stærk leder frem for en svag leder.

Problemet kommer, når en svag leder forklæder sig som en stærk leder. Udadtil viser de effektivitet, pålidelighed og på toppen af tingene. Men prøv at kigge lidt nærmere på, hvad de mener at være stærkt lederskab, og hvad du ser, er i virkeligheden et sæt af farlige, destruktive adfærd. Adfærdsmønstre, som i sidste ende kan kvæle organisationen.

Det er én ting at skulle arbejde sammen med en svag leder, som mener noget andet. Meget værre er at finde ud af, smerteligt og over en lang tid, at synderen er dig selv. De karaktertræk og den adfærd du troede var udtryk for styrker er i virkeligheden det stik modsatte, og at i stedet for at føre din virksomhed, som en frigjort granat, du er ved at sprænge det i luften.

Tid til nogle hårde kærlige indspark. Her er de fire mest almindelige kendetræk for en ineffektiv leder, der mener noget andet om sig selv.

Du ved alt.           
Mit arbejde og min store interesse ledelse, indebærer at jeg ofte taler med ejer ledere, bestyrelser og virksomhedsledere om deres virke. Ved at gøre det, har jeg bemærket et interessant mønster: jo mere detaljeret viden lederen giver udtryk for at vide, jo svagere leder.

Når jeg mødes med svage eller ineffektive ledere, kan de (og gør) tale om deres forretning i timevis, uafbrudt og uden assistance fra andre. Der er ikke noget, de ikke kender, de har brug for at høre andres mening, og der er et svar ved hånden på alt. Hele oplevelsen er som at sidde med dem på i en skål med guldfisk, mens den virkelige verden udøves udenfor.

Når man taler med virkelig effektive ledere er det lige det modsatte. De inddrager andre, når vi diskuterer deres forretning.  Stærke ledere ved, at de kan-ikke - og bør-ikke vide alt om deres forretning. De opbygger i stedet stærke lederteams og er stolte af at være afhænge af dem.   

Du er altid travlt.             

Ja, det at drive en virksomhed (eller en afdeling, projekt, gruppe eller team) er tidskrævende - nogle gange er det tæt på punktet udmattelse.   Nej, det er ikke et tegn på lederskab styrke til at være permanent over-planlagte og på over-arbejdet. Hvis du ikke har tid til at reflektere, - hvis du ikke kan huske sidste gang du tog en tur rundt om blokken for at klare dit hoved, - så er du sikkert ikke førende. Hvis du ikke tager tid til at sætte det strategiske kompas i din organisation, hvordan ved du så hvor du er? 

Din standard opfattelse af andre, er negativ.       

Når virkelig effektive ledere taler, er en ting meget tydelig. Når vi diskuterer andre, - deres ansatte, leverandører eller kunder, er den typisk tendens altid i retning af det positive. Stærke ledere kigger efter succes i andre. De fokuserer på, hvad der er blevet gjort godt, og forsøger at bygge på denne succes. Omvendt har ineffektive lederes udtalelser om andre typisk en tendens til det negative. De fokuserer mest på, hvad der er gået galt, og det meste af deres tid spænder fra mildt utilfreds til irriteret. Stærke ledere anerkender og forventer kompetence og succes. De nyder at pege det ud i andre, og de fejrer det ofte.   

Du har kun to former for interaktion.                               

Svage ledere (der tror, de er stærke) interagerer på én af to måder: Enten de er ansvarlige, ellers er de ikke ansvarlige. Hvis de er i rummet, er de som hovedregel ansvarlige. Virkelig effektive ledere har en ekstra streng til deres bue, nemlig en tredje måde at interagere med deres teams – nemlig at være en ressource for dem. Virkelig stærke ledere har et stort selvværd, så de ikke altid behøver at være i spidsen af alle episoder. De kan, når det er nødvendigt eller hensigtsmæssigt, sidde ned som en sikker havn og bare være en blandt flere stemmer omkring bordet, selv med dem, der rapporterer til dem. De kan tage følgeskab. Hvornår har du sidst siddet på et planlægningsmøde eller ledermøde, og blot aggeret som en ressource og ikke som chefen? Hvordan vil dit hold reagere? Forventer du at de er behagelige og afslappet med dig, eller gør alle det de tror de skal, og spiller et spil?

Hvad følte du da du læste om de fire adfærdsmønstre som er skiteseret ovenfor?  Havde du en oplevelse af genkendelse, i mere end én adfærd?  Er det tilfældet, kan det være tid til at reflektere over om der er et behov for øget ledelseskompetencer.  

 

Denne blog er stærkt inspireret af  Les McKeown, som er forfatter til bestselleren "Forudsigelig Succes: Kom din organisation på vækstsporet - og holde det der” Harward Business news. 

 

 

Abonnér på nye blogindlæg


Når du har trykket på "Tilmeld" knappen, vil du få en aktiveringsmail fra feed2email.net (desværre på engelsk), som du bare skal sende tilbage (svar/reply) og du vil fremover få de nyeste blogindlæg på mail. Hvis du har problemer kan du sende en mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..