Blog

Tør vi ikke bryde det gamle op? – eller kan vi det ikke?

isbjoern

Når man er så priviligeret at komme rundt til mange forskellige organisationer oplever man tit nogle mennekser har en adfærd som man undres over. F.eks. kan jeg huske at en medarbejder i receptionen stod og sprættede al posten op. Hvor gør du det spurgte jeg? Det gør jeg fordi det har vi da altid gjort – tidligere kikkede vi f.eks. efter check som vi så registrerede i en bog. Men selv om det er mange år siden de sidst modtog checks er der forsat en adfærd tilbage i organisationen.

 

I 1937 skabte den danske arbejderstand en ret til 14-dages ferie. Ferieloven blev skabt og i 1953 blev der indført 3 ugers ferie. Dengang var der et stort behov for at støtte arbejderklassen med at spare op til afholdelse af den erhvervede ferie. Mange kunne have svært ved at styre sine udgifter og sætte penge til side. Mange familier havde store problemer med at sætte midler til side i den daglige økonomi, hvorfor feriepenge systemet beskyttede disse familier. I dag betaler vi i gennemsnit mellem 25-50 % af vores løn til boligudgifter, og det kan de fleste godt administrere.

Er det en god idé der i 2013 er ansat mennesker til at administrere lønmodtagernes egne opsparede feriepenge? Er det en god idé at organisationer får tildelt ferieboliger af ikke afhentede feriepenge? Er den danske befolkning i dag ikke så oplyste og veluddannede at vi selv kan administrere vores egne penge? Mange mennesker italersætter i dag at der er en modstand mod forandringer. Det er alle de andre der ikke vil forandre sig. Hvis jeg skulle kunne jeg naturligvis nemt selv håndtere forandringer, men der er jo ikke noget jeg selv skal lave om. Jeg oplever ofte ledere har meget svært ved at få selv mindre justeringer og forandringer igennem ude i organisationerne.

I rigtig mange af disse cases er det altså ikke organisationen eller medarbejderne der er noget galt med. I disse år gennemfører den siddende regering den ene reform efter den anden. Vælgerne har mere end svært ved at forholde sig til en evt. mangel på arbejdskraft om 8-10 år, når man i dag har en arbejdsløshed som er for stor. Det er altså ikke vælgerne der er dumme. Hvis man skal arbejde med forandringsprojekter må man kunne arbejde med at forandre sig selv. Tør du ikke skabe dine egne forandringer kan du have det mere end svært at få andre til at forandre sig. Når du begynder at vise at du selv kan skabe dine egne forandringer kan du forvente at få andre til at forandre sig. En forandring skal opleves som meningsfuld og fair. Det er ikke nok at den ER fair og meningsfuld. Den skal opleves som sådan. Det at formidle en forandrings mening og formidle at processen er forsøgt udformet sådan at så mange som muligt oplever den som fair er ikke en let opgave. Det er ikke en opgave for amatører.

Alt for mange mennesker lever faktisk slet ikke det liv de egentlig vil. De lever det liv som omgivelserne skaber for dem. De vælger til og vælger til. Samlever og familier vælger til og vælger til. Din arbejdsplads vælger til. Din uddannelse åbner nogle døre – er du sikker på at du skal ind af den dør? Når vi hele tiden vælger til er det naturen og tiden der vælger fra for dig. De fravalg du foretager er således ikke nogen bevidste fravalg, men noget der falder fra fordi du hele tiden vælger nyt til. Pludselig vågner man op i et parcelhus med 2 børn, en stor gæld, en samlever og en svigerfamilie som besætter al ens tid. Var det det du drømte om? Hvor blev alle vennerne af? Når man møder medarbejdere som har været ansat i samme organisation i 10-15 og 20 år, er det så reelt fordi de ikke har kræfterne til at vælge fra? Jeg fik det liv jeg fik fordi jeg blev ansat i firma x, - er det dit svar på det liv du så efterfølgende fik? Jeg fik desværre ikke set noget af verden fordi jeg fik et godt job. Hvem har ansvaret for din motivation?

Vi kan skabe vores egne forandringer når vi starter med at vælge aktivt fra og til. Det er første skridt. Jeg er der i dag fordi jeg VIL være der. Ikke fordi jeg ikke kan vælge noget andet. Vi skal turde bryde ned for at kunne bygge noget nyt op. Vi skal arbejde med os selv på en fair måde, således vi forstår at vores omverden også vil behandles fair. Jeg synes ikke det er fair at der er mennesker der snylter på mine surt optjente feriepenge – synes du det er i orden? Hvad er din forandringsdagsorden?

Abonnér på nye blogindlæg


Når du har trykket på "Tilmeld" knappen, vil du få en aktiveringsmail fra feed2email.net (desværre på engelsk), som du bare skal sende tilbage (svar/reply) og du vil fremover få de nyeste blogindlæg på mail. Hvis du har problemer kan du sende en mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..